Kako da budete primećeni u kompaniji i da dobijete posao nakon prakse?

Kako da budete primećeni u kompaniji i da dobijete posao nakon prakse?

Sticanje praktičnog znanja i mogućnost da zavirite u to kako zaista izgleda raditi u nekoj industriji su dva osnovna razloga zbog kojih treba da postanete stažišti ili praktikanti. Praksa, bilo da traje samo nekoliko meseci (tokom leta) ili godinu dana, odličan je način da steknete uvid u to kako ono što ste godinama učili na fakultetu funkcioniše u praksi.

Sticanje praktičnog znanja i mogućnost da zavirite u to kako zaista izgleda raditi u nekoj industriji su dva osnovna razloga zbog kojih treba da postanete stažišti ili praktikanti. Praksa, bilo da traje samo nekoliko meseci (tokom leta) ili godinu dana, odličan je način da steknete uvid u to kako ono što ste godinama učili na fakultetu funkcioniše u praksi

Ukoliko se tokom tog perioda pokažete kao vredan i posvećen radnik, vrlo verovatno je da ćete dobiti priliku i za stalno zaposlenje. A ako ste pitate kako da budete primećeni u kompaniji i povećate svoje šanse da dobijete posao, onda ćete u našem blogu pronaći odgovore na ova pitanja.  

Pre toga vas podsećamo da je biografija vrlo važna kako bi vas izabrali na konkursu za stažiranje, pa sa vama delimo tekst o tome kako napisati CV koji će zaista privući pažnju. A kada vas pozovu na intervju, treba da se pokažete u najboljem svetlu i budete primer dobrog nastupa na razgovoru za posao

U nastavku sa vama delimo 10 saveta koji će vam pomoći da pređete sa mesta stažiste na mesto zaposlenog.  

Tokom stažiranja

  1. Pokažite da se uklapate

Sigurni smo da ste, pre dolaska na praksu, već pročitali koja je misija kompanije, koje su njene vrednosti i vizija. No, tokom prakse imate priliku da sve to još bolje upoznate i pokušate da pronađete svoje mestu u njihovom sistemu. Vi treba da se prilagodite većem sistemu, a ne on vama i zato pratite koje zahteve on postavlja pred svoje zaposlene. Pokažite da ste važan deo tima i da na vaše znanje, ali pre svega entuzijazam, može da se računa.

  1. Pokažite da razumete i pratite pravila

U prvoj nedelji svog stažiranja, obično dobijete vodič sa svim najvažnijim informacijama o kompaniji/organizaciji, iz kojih možete naučiti mnogo. Polako i detaljno se upoznajte sa njima, kako u kasnijem radu ne biste pravili greške ili imali 'rupe u znanju' o najvažnijim aspektima vezanim za kompaniju. Pre nego što pošaljete neki važan imejl, uvek se konsultujte sa svojim nadređenim i pokažite da razumete procedure i poštujete pravila o tome ko donosi odluke i odobrava krajnji sadržaj određenog dokumenta ili prezentacije. 

  1. Izgradite snažan odnos sa nadređenim

Ovo je vrlo važno ukoliko želite da vas ta osoba kasnije preporuči za zaposlenje. Zbog toga dok obavljate svoje radne zadatke, trudite se da date sve od sebe, da nadmašite očekivanja tima i pokažete da ste njegov važan deo. Takođe, potrudite se da izgradite stalnu komunikaciju i tražite od nadređenog da stalno ima uvid u onaj deo zadataka kojim se bavite. Naravno, pored poslovne komunikacije, uvek je dobro uspostaviti i nešto neformalniju komunikaciju, pa se zainteresujte za njihove hobije, kako provode slobodno vreme i sl. 

  1. Demonstrirajte snažnu radnu etiku

Na početku prakse, ono što vas može izdvojiti od drugih nije znanje u tolikoj meri, koliko je to snažna radna etika. Pokažite svojim zalaganjem, nadređenom i ostalim članovima tima, da ste njegov nezamenljivi deo, jer ste uvek tu kada je potrebno i završavate zadatke na vreme. Snažna radna etika podrazumeva da uvek dolazite na vreme na posao, da ne kasnite na sastanke i da se za njih temeljno pripremate. Takođe, da uvek obavljate zadatke jednako dobro i da njihov kvalitet bude najviši mogući, kako bi mogli da računaju na vas. I na kraju, da dobro organizujete svoje vreme i prepoznajete prioritete. 

  1. Družite se sa kolegama

Poslodavci vole da vide jak tim koji funkcioniše kao jedan, pa se potrudite da izgradite jake i značajne odnose sa svojim kolegama, kako na poslovnom, tako i na ličnom nivou. Kada vam je potreban pomoć- potražite je od iskusnijih kolega i uvek ponudite svoju pomoć njima ukoliko im je potrebna. Sve ovo će ostaviti pozitivan utisak na njih i podstaći ih da vas nahvale kod nadređenog. Pored toga, pokušajte da izgradite odnos i sa zaposlenima u drugim sektorima, jer ćete na taj način ojačati svoju reputaciju na nivou cele kompanije. 

  1. Neka vam entuzijazam i inicijativa budu najjače oružje

Ponekad, prvi zadaci koji se dodeljuju početnicima znaju da budu jednostavni i da se često ponavljaju. Ipak i pored toga treba im pristupiti sa entuzijazmom i pokazati nadređenom da ih možete obaviti dovoljno brzo i kvalitetno. Ako vide da ste u tome dobri, daće vam i složenije zadatke. Kada je pokazivanje inicijative u pitanju, neka ona bude usmerena ka učenju novih veština ili preuzimanju dodatnih zadataka. Sve ovo pokazuje želju za napredovanjem i uklapanjem u tim.

  1. Ponudite rešenje za probleme i izazove

Nuđenje rešenja umesto kritike ili praznih konstatacija je uvek poželjna osobina budućeg zaposlenog. Zbog toga potrudite se da ponudite rešenje i demonstrirajte svoje veštine kada je rešavanje problema u pitanju. Kada vas poslodavac pita za mišljenje o nekom izazovu, pripremite se da ponudite rešenje, jer vas to može izdvojiti iz mase drugih stažista. Ukoliko imate neke veštine, koje možda nisu u opisu vaše trenutne pozicije, ali mogu da doprinesu boljitku kompanije- predložite da na primeru pokažete koliko ste dobri u tome i možda dobijete priliku. 

Pred kraj stažiranja

Ovih nekoliko kratkih koraka će vam pomoći da na pravilan način saopštite svoju želju o zaposlenju poslodavcu. 

  1. Priprema za razgovor sa nadređenim – pre razgovora sa poslodavcem napravite osvrt na ovaj period i pripremite nekoliko najvažnijih poruka koje ćete im saopštiti. Prvo im objasnite na koji način ste napredovali i šta se postigli. Zatim, objasnite kako se kompanija uklapa u vaše karijerne ciljeve i budite vrlo detaljni u pojašnjenju.

  2. Zakažite sastanak sa nadređenim – tokom poslednje nedelje stažiranja zakažite jedan ovakav sastanak i razgovarajte o opcijama. Pomenite da vas zanima stalno angažovanje u kompaniji i zahvalite se na prilici koju ste dobili.

  3. Raspitajte se o mogućnosti zaposlenja – nakon što ste se zahvalili i o stažiranju pričali samo u superlativima, vreme je da predstavite prethodno pripremljenje poruke i da se osvrnete na postignuća i konkretne ciljeve koje ste ispunili tokom ovog perioda. Opišite u čemu ste najviše uživali radeći tokom stažiranja i na koji način ćete i dalje doprinositi kompaniji. 

Dodatni savet: ostanite u kontaktu sa poslodavcem i kolegama čak iako ne dobijete ponudu za posao. Povežite se sa njima putem društvenih mreža i posebno ih pratite na LinkedIn-u.

Mjob nudi šansu mladima

Ako ste na početku svoje profesionalne karijere, sigurni smo da će vam ovi saveti biti od velike koristi. I ako se pitate: šta posle fakulteta? mi vam nudimo odgovore u našem blogu o različitim oblicima usavršavanja nakon studija, jer je uvek važno raditi na sebi. A ukoliko tražite studentski posao ili ste u potrazi za programom stažiranja, obavezno proverite naše oglase, jer ćete u njima naći bogatu ponudu poslova širom Srbije.

Datum izdavanja: 6. јун 2022.