Zbog čega si u prednosti u odnosu na kolege ako radiš tokom studiranja?

Zbog čega si u prednosti u odnosu na kolege ako radiš tokom studiranja?

Zbog čega si u prednosti u odnosu na kolege ako radiš tokom studiranja?

Zbog čega si u prednosti u odnosu na kolege ako radiš tokom studiranja? 

Prvi zahtev na koji mladi naiđu na tržištu rada je da moraju imati radno iskustvo kako bi mogli da se zaposle. Problem je u tome što većini mladih upravo to nedostaje. Možda je za to kriv naporan fakultetski tempo ili nedovoljna svest mladih o važnosti radnog iskustva, kako god bilo oni se suočavaju sa ovim problemom. A zbog čega je neko u prednosti u odnosu na kolege ako radi tokom studiranja?

Odgovor je jednostavan- može da dođe do neophodnog iskustva i stekne konkretna znanja. A kako da uklopi fakultetske i ostale obaveze? Uz pametnu organizaciju obaveza na fakultetu, CV se može popuniti, letnjim praksama, volontiranjem ili radom u studentskim organizacijama. Upravo kroz sticanje znanja na nekom projektu, rad na organizaciji određenog događaja i upoznavanje važnih ljudi u branši- mladi će doći do toliko željenog radnog iskustva. Sva ova iskustva, zatim, mogu biti važan faktor zbog koga će vas pozvati na razgovor za posao. 

Imati malo iskustva je mnogo bolje nego nemati ga uopšte

Iako možda tokom fakulteta nećete ovo uzeti za ozbiljno, već na prvom konkursu za posao videćete da niste bili u pravu. Naime, danas je praktično nemoguće zaposliti se ukoliko vam u CV-u stoji samo da ste završili određeni fakultet. Potrebno je mnogo više od toga, jer drugi kandidati donose za sto niz veština i znanja. 

Ne morate da volontirate na svim događajima, koji su u ponudi na vašem fakultetu, ali bar na nekoliko događaja u toku godine je sasvim ok i uklopljivo sa drugim obavezama. Neke veštine je prosto nemoguće steći na drugi način. Među njima su, naravno, socijalne veštine najvažnije za kasnije snalaženje u poslovnom svetu. 

Regruteri i zaposleni u HR službama, veoma cene kada vide da je neko imao iskustvo rada u studentskoj organizaciji. Na taj način sa velikom sigurnošću mogu znati da ta osoba ima razvijene praktične veštine. Kroz rad u ovim organizacijama, studenti se profilišu i saznaju koje ih oblasti zanimaju

Pa će tako neki biti okrenuti više organizaciji, drugi odnosima sa kolegama, a treći građenju odnosa sa medijima. To je i siguran način za poslodavce da znaju na kom radnom mestu bi mlada osoba mogla da radi. Danas su studentske organizacije vrlo dobro razvijene, pa kroz organizaciju konferencija, sastanaka i projekata, praktično pripremaju mlade za prve profesionalne korake. 

Upravljanje vremenom je najvažnija veština koju ćete naučiti

Ako ste imali sreće da još tokom srednjoškolskih dana budete deo određenih sekcija, mogli ste da naučite kako treba upravljati vremenom. Ukoliko to nije bio vaš slučaj, onda je fakultet pravo mesto da dobro i temeljno proučite ovu veštinu. Osim što će vam biti korisna za istovremeno učestvovanje u raznim vannastavnim aktivnostima, doneće vam i bolju organizaciju prilikom spremanja ispita. 

Pravilno upravljanje vremenom i obavezama tokom dana, koje se uči tokom studiranja, biće vam i kasnije od koristi. Kada jednom počnete da radite, organizovanje dnevnih zadataka i poštovanje zadatih rokova će biti stalno prisutno u vašem dnevnom planu. 

Ako tokom studiranja budete deo jedne ili više studentskih organizacija, vaše dnevne obaveze u jednoj takvoj organizaciji mogu da vam oduzmu i do 4 sata dnevno. Usklađivanje ovih obaveza sa predavanjima, naučiće vas kako da odredite prioritete i šta prvo morate da obavite

Osim u studentskim organizacijama, svoja prva radna iskustva možete da steknete i radeći neke od studentskih poslova. Ako se pitaš šta sve možeš da radiš dok studiraš, Mjob nudi mnogo opcija. Od honorarnih poslova, preko sezonskih, pa sve do radnih praksi i stažiranja. Upravljanje vremenom je i ovde i te kako potreban veština kako biste uspešno obavili sve dnevne zadatke.

Naučićete kako da se nosite sa pritiskom

Još jedna veština koja će vam biti potrebna, na dnevnom nivou, kada se budete zaposlili. Tesni rokovi, česte izmene plana, nervozni klijenti- sve ovo može biti deo vaše svakodnevice. Ako naučite da se nosite sa tim još tokom studija, radeći na različitim projektima, vi ćete biti u prednosti u odnosu na vaše kolege bez radnog iskustva

Najbolje okruženje za učenje i pravljenje grešaka je upravo ono u studentskim organizacijama, jer tu radite sa svojim vršnjacima i pomažete jedni drugima. Čak i kada pogrešite, tu je tim koji će stati iza vas i pokušati da ispravi ono što ste vi propustili. Kada je tim uz vas, svi prolazite kroz iste stresne situacije neki duži vremenski period, tada učite kako da se povežete sa kolegama i nosite sa pritiskom uz njihovu pomoć

Druga vrsta pritiska može biti ona kada se, tokom stažiranja, borite sa konkurencijom oko mogućnosti da se zaposlite. Ovo je takođe vrlo stresna situacija, kroz koju učite kako da se nosite sa pritiskom i očekivanjima poslodavca da date sve od sebe i budete najbolji u svakom trenutku. Tada možete da saznate i da neke vrste poslova, u okviru vaše struke, nisu stvorene za vas, što vam dalje može pomoći da promenite karijernu orijentaciju. 

Vaše samopouzdanje će konstantno rasti

Kada budete stigli do svog prvog pravog razgovora za posao, vi ćete već imati dovoljno znanja i samopouzdanja. Zašto je to tako? Zato što ste radeći tokom fakulteta, već bili u situacijama gde su vas intervjuisali, procenjivali vaše znanje i na osnovu njega vas angažovali. 

Bilo da ste radili kao dostavljač, pomoćni prodavac ili promoter, mogli ste da steknete dosta iskustva u poslovnom okruženju. Samim tim vaše samopouzdanje, u kontaktu sa poslodavcima, se gradilo određeno vreme i to vam donosi veliki plus. Čak iako ste samo bili deo neke studentske organizacije, učenjem različitih veština (poput pregovaranja, javnog nastupa, organizovanja događaja) ste izgradili samopouzdanje vredno pažnje

S druge strane kolege koje nisu radile tokom studija mogu biti uplašene na razgovorima, jer se prvi put nalaze u toj situaciji. Za njih su intervjui za posao izvor stresa i izlet u nepoznato. Njima nedostaju godine vašeg iskustva u poslovnoj komunikaciji sa različitim akterima i to nije nešto što može da se nauči za kratko vreme. 

Mislite na svoju karijeru i pre nego što diplomirate

Kao što ste mogli da pročitate u prethodnim redovima, pronalaženje posla i sticanje iskustva tokom studija, je jako važno. Donošenje dobrih karijernih odluka počinje još tokom fakulteta. Zbog toga, još tokom prve godine studija probajte da postanete deo neke studentske organizacije ili pronađite part-time studentski posao, koji će vam osim džeparca doneti i neprocenjiva iskustva. Ako ste u potrazi za jednim takvim poslom, obavezno bacite pogled na naš sajt i pogledajte ponudu poslova Mjob omladinske zadruge.

Datum izdavanja: 19. јун 2022.