Prva praksa: kako se istaknuti i dobiti vredno iskustvo

Prva praksa: kako se istaknuti i dobiti vredno iskustvo

Tokom studiranja najveći fokus je upravo na učenju i polaganju ispita, sve sa ciljem da u roku završiš fakultet i dobiješ svoj posao iz snova. Ali da li je to zaista dovoljno, da ispunjavaš samo svoje obaveze na fakultetu za uspešan karijerni put?

Tokom studiranja najveći fokus je upravo na učenju i polaganju ispita, sve sa ciljem da u roku završiš fakultet i dobiješ svoj posao iz snova. Ali da li je to zaista dovoljno, da ispunjavaš samo svoje obaveze na fakultetu za uspešan karijerni put?

Vreme studiranja treba da posmatraš kao dragoceno za sticanje što više veština i iskustava. Potrebno je da razmišljaš unapred kako bi voleo/la da izgleda tvoj CV i koje prakse mogu da budu značajne za unapređenje tvojih sposobnosti, a koje će te kasnije istaknuti na tržištu rada.

Mjob omladinska zadruga ti pored poslova za studente nudi i prakse u kompanijama koje daju mogućnost i za zaposlenje nakon završenog fakulteta. Pored toga, dajemo ti savete kako možeš da se istakneš i dobiješ praksu čije iskustvo može mnogo da doprinese tvojoj karijeri.

Istraživanje kompanija

Pre nego što apliciraš, istraži kompanije koje te interesuju i koje mogu da ti pruže znanje iz tvoje oblasti. Razumevanje njihove kulture, vrednosti i projekata može da ti pomogne da lakše napraviš selekciju.

Naš predlog je da uzmeš u obzir i male i velike kompanije, tako da samim apliciranjem možeš da uporediš proces prijave i način komunikacije koji ti više odgovara. Proveri da li imaju određeno trajanje prakse, mogućnost zaposlenja i da li je praksa plaćena ili ne.

Prilagodi CV i motivaciono pismo

Svaku aplikaciju treba da prilagodiš određenoj praksi ili kompaniji za koju se prijavljuješ. Istakni prvo svoje obrazovanje, iskustvo i veštine koje su relevantne za tu poziciju. Ako ti je potrebna pomoć, ovde proveri koje aplikacije su najbolje za kreiranje CV-ja.

Slanjem motivacionog pisma povećavaš svoje šanse, jer je to jedan korak više u prijavi. Bitno da izdvojiš svoje razloge za apliciranje, pokažeš interesovanje, šta je ono što te povezuje sa vrednostima kompanije, kao i spremnost na inicijativu i šta te motiviše. Zapamti da motivaciono pismo treba da bude jasno, sažeto i lako čitljivo.

Konekcije i preporuke

Poveži se sa profesorima, alumni i drugim studentima. Raspitaj se da li je neko već išao na prakse koje te zanimaju i kakva je atmosfera u kompaniji.

Društvene mreže poput LinkedIn-a mogu da budu odlično mesto za povezivanje s profesionalcima iz određene industrije ili kompanije. Upravo na LinkedIn-u možeš da pronađeš nekog sa svog fakulteta ko je tamo zaposlen i dobiješ više informacija.

Zamoli profesore za preporuke sa projekata na kojima si radio/la, ili sa predmeta na kojima imaš dobre ocene, a koji mogu da budu od važnosti za prijavu.

Volontiranje i dodatne aktivnosti

Učestvuj u projektima van fakulteta, volontiraj ili se pridruži studentskim organizacijama. Ovo može da pokaže tvoju predanost, inicijativu i sposobnost timskog rada.

Kada nemaš uopšte ili imaš vrlo malo iskustva, svaka stavka u CV-ju je dodatni plus koji stvara sliku o tebi kao kandidatu i povećava priliku za dobijanje prakse.

Budi fleksibilan/na

Budi otvoren/a za različite vrste praksi i ne ograničavaj se samo na velike kompanije. Ponekad manje poznate organizacije mogu da pruže jednako vredno iskustvo. Takođe razmisli ukoliko naiđeš ili dobiješ ponudu i za neplaćene prakse, ako su u dobrim kompanijama, mogu da ti pruže neprocenjivo znanje i iskustvo.

Verujemo da je bitno da se uklopiš i sa rasporedom predavanja i drugih aktivnosti, te dobro razmisli koliko vremena možeš da posvetiš praksi.

Praćenje nakon apliciranja

Nakon što se prijaviš, prati status svoje aplikacije. Ako prođeš kroz nekoliko rundi selekcije, zahvali se na prilici i pokaži dalji interes za kompaniju. Ponekad kandidati odustanu, ili je dovoljno da te ubace u svoju bazu podataka i da već prilikom sledeće prijave dobiješ novu šansu.

Pripremi se za intervju

Ako budeš pozvan/a na intervju, pripremi se unapred. Pogledaj još jednom sve što znaš o kompaniji i raspitaj se o učestalim pitanjima i pripremi odgovore koji ističu tvoje veštine i iskustvo.

U svim fazama procesa apliciranja, pokaži entuzijazam za rad u određenoj kompaniji ili na određenom projektu. To može biti ključno za dobijanje prakse, posebno ako ima dosta kandidata i nijanse mogu da odluče.

Verujemo da su studentski dani, i uz učenje i obaveze, poslednje bezbrižno doba. Kada se završi školovanje, preostaje ti da se posvetiš svojoj karijeri. Ipak je važno da unapred razmišljaš o opcijama i kompanijama koje te zanimaju, a praksa je jedan od odličnih načina da počneš da radiš na svom iskustvu i tokom studija.

Što više istražiš, naučiš i stekneš praktičnog znanja, to će ti biti jasnije kako će izgledati tvoja karijera i svakodnevica u budućnosti.

Srećno!

Datum izdavanja: 19. фебруар 2024.