Nekoliko jednostavnih načina da ostaneš produktivan čak i kada te umor savlada

Nekoliko jednostavnih načina da ostaneš produktivan čak i kada te umor savlada

Svi smo jednom morali da radimo ili učimo baš kada nam se najviše spavalo. Sigurno je i tebi poznat taj osećaj kada se probudiš ujutru i nikako ti se tog dana ne ide na posao ili fakultet. Možda se nisi dovoljno naspavao ili si bio na žurci prethodne večeri. Sve jedno, dnevni zadaci te čekaju. Biti odrasla i odgovorna osoba nosi sa sobom određene obaveze, pa je jako važno da znaš kako da podigneš nivo energije i motivacije onda kada je baš nemaš.

Svi smo jednom morali da radimo ili učimo baš kada nam se najviše spavalo. Sigurno je i tebi poznat taj osećaj kada se probudiš ujutru i nikako ti se tog dana ne ide na posao ili fakultet. Možda se nisi dovoljno naspavao ili si bio na žurci prethodne večeri. Sve jedno, dnevni zadaci te čekaju. Biti odrasla i odgovorna osoba nosi sa sobom određene obaveze, pa je jako važno da znaš kako da podigneš nivo energije i motivacije onda kada je baš nemaš.

Činjenica je da produktivnost zavisi od nekoliko faktora: prvi je svakako količina sna, zatim tu je dovoljan nivo pažnje usmeren ka obavljanju zadataka i na kraju su energija i fokus, koje treba da stavimo na važne stvari. Često se dešava da nam neki događaji, iz privatnog ili poslovnog života, utiču na fokus i koncentraciju. Zbog toga nam opadne i nivo energije, ali i fokus. San takođe utiče na to koliko smo usmereni na rešavanje nekog problema, jer pospani nećemo baš moći da razmišljamo razborito.

Uz nekoliko jednostavnih tehnika, možeš da prevaziđeš sve ove prepreke i završiš radni dan uspešno. U nastavku ti predstavljamo 5 načina da ostaneš produktivan čak i kada si mnogo umoran i misliš da nemaš dovoljno energije da radiš ili učiš tog dana.

Pre nego što sedneš da radiš ili učiš uradi ovo

Na početku hajde da vidimo šta se može uraditi pre početka samog procesa rada ili učenja. Kada si pospan ili jednostavno osetiš pad energije u toku dana, najbolje je da se umiješ hladnom vodom. Ohladi vrat, slepočnice i čelo i odmah ćeš osetiti kako ti se energija vraća. Ukoliko radiš od kuće, još ti je lakše da umivanjem ili tuširanjem razbudiš organizam.

Druga tehnika, koja uvodi disciplinu u tvoju rutinu, je pisanje to-do lista. Odredi najvažnije prioritete, fokusiraj se na ono što mora biti završeno tog dana, a ono što možeš da preskočiš ostavi za sledeći dan. Na vrhu liste neka budu najteži zadaci, dok ti je koncentracija još uvek na najvišem nivou. Zatim, pređi na jednostavnije i manje zahtevne zadatke.

Treće i možda najvažnije je da isključiš sve ometače pažnje. Ponekad samo jedna notifikacija može da bude ‚krivac‘ što si proveo pola sata na telefonu gubeći pojam o vremenu. Zato odloži telefon ili instaliraj jednu od onih aplikacija koje te „nagrađuju“ ukoliko ne dodirneš telefon neko vreme. I sada je vreme da kreneš sa poslom.

U toku radnog dana

Trudi se da radiš u podsticajnom okruženju

Budi u blizini kolega koje imaju odličnu radnu etiku, jer će to uticati i na tebe da budeš produktivan. Ukoliko te muzika opušta, pronađi play listu koja će ti prijati i pusti je. Ako radiš remote, onda možeš izaći i u park ili otići na neku livadu ili jednostavno sesti u lokalni kafić u kome nema mnogo gužve, a tebi atmosfera u njemu odgovara i podstiče te na rad. A šta još možeš da uradiš tokom radnog dana?

Vežbe istezanja i mobilnosti

Kako bi i tokom dana održao nivo energije na najvišem nivou, važno je da povremeno uradiš vežbe istezanja. One, ne samo da će ti doneti boost energije, već će i pomoći tvojim ekstremitetima da se prodrmaju. Sve ove vežbe su važne, jer će uz pomoć njih više kiseonika doći do tvojih organa i posebno mozga, što će te razbuditi. Pored njih, treba uraditi i vežbe mobilnosti, koje su važne za kičmeni stub i opštu pokretljivost. Potraži na YouTube-u neke od ovih vežbi i pokreni kolege oko sebe. Zajednički boost energije će svima prijati. Pored vežbi, bilo bi dobro da na pauzi za ručak prošetaš, jer će ti kratak boravak na suncu prijati i doneti boost seratonina.

Pravi redovne pauze

Istraživanja su pokazala da naš mozak može da bude više produktivan ukoliko pravimo manje pauze tokom radnog procesa. Zbog toga se i čuvena „pomodoro“ tehnika pokazala kao odlična. Dakle, radi 20 minuta, pa napravi pauzu od 5 minuta i tako ponovi nekoliko ciklusa. Nakon nekoliko sati, napravi dužu pauzu od 20 minuta. Pauze mogu biti aktivne, kao što smo predložili u prethodnom segmentu, ali tokom pauza možeš piti i čaj, sok ili pojesti manju užinu.

Šta nikako ne treba da radiš kada si umoran na poslu

Jednako je važno da znaš šta ne bi trebalo da radiš, tokom radnog dana kada te savlada umor, kao i ono što bi sigurno trebalo da uradiš. Možda ti se neke stvari učine kao dobra ideja, ali istina je da će ti one samo poremetiti čitav dan i potpuno uništiti produktivnost.

Prokrastinacija, naravno nije tvoj prijatelj i nikako ti neće pomoći da brzo i kvalitetno učiš za ispite. Ne odlaži učenje ili radne zadatke u prepodnevnim časovima, uz izgovor da ćeš ih uraditi kasnije tokom dana. Umesto toga, bolje je da što više stvari uradiš odmah ujutru, kako bi kasnije imao više slobodnog vremena za druženje ili neki letnji sezonski posao npr.

Takođe, izbegavaj da na pauzi grickaš čokoladice ili bilo kakve slatkiše, jer šećer samo trenutno podiže nivo energije. Kasnije ćeš vrlo brzo osetiti pad energije i ponovo ćeš poželeti da posegneš za čokoladicom i tako ukrug. Kafa i kofein isto nisu tvoji saveznici, jer rade na sličnom principu trenutnog podizanja energije. Umesto svega ovoga, biraj zeleni čaj koji oslobađa kofein mnogo sporije i duže, pa skok energije nije samo trenutni.

Postani guru organizacije i ubaci u svoj dan i honorarni posao

Ako primeniš sve ove naše savete na učenje, uspećeš da spremiš sve ispite na vreme i ostaće ti dovoljno vremena da pronađeš neki honorarni posao. Imamo za tebe i 5 saveta kako da pametno organizuješ obaveze na fakultetu, koji će ti dodatno pomoći da postaneš guru organizacije i završiš sve obaveze na vreme. Na našem blogu te čekaju i drugi korisni tekstovi o poslovima i edukaciji za mlade, a na ostatku našeg sajta možeš pretražiti ponudu poslova za mlade i pronaći nešto po tvojoj meri.

Datum izdavanja: 15. август 2022.