Mjob blog: 5 načina kako da brzo i kvalitetno učite za ispite

Mjob blog: 5 načina kako da brzo i kvalitetno učite za ispite

Da biste položili neki važan i obiman ispit, profesori vam uglavnom govore da morate provesti nekoliko meseci učeći gradivo danonoćno. A možda postoji i drugačiji način? Odvojite određeno vreme da naučite kako da učite na brži i kvalitetniji način i nećete morati da provedete po ceo dan nad knjigom. "Pametno učenje" kako se naziva ovaj niz tehnika, mogu vam pomoći da vodite izbalansiran život, u kome će biti mesta za učenje, druženje, sport i sl.

Da biste položili neki važan i obiman ispit, profesori vam uglavnom govore da morate provesti nekoliko meseci učeći gradivo danonoćno. A možda postoji i drugačiji način? Odvojite određeno vreme da naučite kako da učite na brži i kvalitetniji način i nećete morati da provedete po ceo dan nad knjigom. "Pametno učenje" kako se naziva ovaj niz tehnika, mogu vam pomoći da vodite izbalansiran život, u kome će biti mesta za učenje, druženje, sport i sl. 

I ako vas svaki put, kada se pred vama nađu knjige od više stotina stranica, uhvati panika zato što ne znate kako ćete sve stići- ne brinite, postoji rešenje. Pre svega treba da pametno organizujete obaveze na fakultetu, što će vam rešiti već pola posla. Ako ste na vreme digitalizovali svoje beleške, zabeležili najvažnije datume i odredili vreme za učenje, već ste na dobrom putu. Sledeće što treba da uradite je da primenite naše "male trikove za učenje" i sigurni smo da će sledeći ispitni rok biti u potpunosti uspešan. 

"Pametno učenje" olakšava spremanje najtežih ispita

Na koji način treba učiti kako bi se znanje što brže usvojilo i što duže ostalo- je dilema koju verovatno većina studenata ima pred svaki ispitni rok. Tu su takođe i muke pretežno studenata društvenih nauka, koji imaju veliki broj suvoparnih, teorijskih predmeta koje nije lako naučiti. Rešenje za oba problema se može pronaći u našim pametnim tehnikama za brzo i kvalitetno učenje.

 1. Naučite istu informaciju na nekoliko različitih načina

Raznovrsni sadržaji stimulišu različite delove mozga, zbog čega je najefikasniji način učenja kombinacija raznih tehnika. Što više delova mozga je aktivno, to će i dugoročno pamćenje i još važnije razumevanje gradiva biti jednostavnije. 

Kako biste lakše zapamtili suvoparno i obimno gradivo, možete koristiti neke od ovih tehnika: 

 • Čitanje beležaka- bilo da ste ih pisali rukom ili ih imate u digitalnom obliku, obavezno ih pročitajte, 

 • Prepričavanje gradiva svojim rečima, 

 • Čitanje prepričanog naglas, 

 • Potražite na internetu izvore koji govore o temi, 

 • Naučite nekog, odnosno ispričajte bliskoj osobi ono što ste naučili, 

Naravno, nemoguće je da sve ove tehnike koristite odjednom, ali ih možete kombinovati tokom procesa pripreme ispita. Važno je samo da stalno menjate tehnike učenja. 

 1. Periodično ponavljajte naučeno umesto da nabubate sve odjednom

Ponavljanje je vrlo važno ukoliko želite da neku informaciju prebacite iz kratkoročne u dugoročnu memoriju. Periodično ponavljanje gradiva je mnogo bolja metoda od "bubanja" jer na taj način i samom mozgu stavljate do znanja da su određene informacije važne i da ih treba upamtiti. Ovaj savet će vam sasvim sigurno pomoći da spremite dvosemestrale i višesemestralne ispite koji su vrlo kompleksni, ali i da dobijete bolje ocene na ispitu. A koliko često treba obnavljati gradivo, pročitajte u nastavku. 

 1. Prvo obnavljanje – dan nakon učenja nove informacije, 

 2. Drugo obnavljajnje – 3 dana nakon prvog ponavljanja, 

 3. Treće obnavljanje – 7 dana nakog drugog, 

 4. Četvrto obnavljanje – 21 dan nakon trećeg, 

 5. Peto obnavljanje – 30 dana nakon četvrtog, 

 6. Šesto obnavljanje – 45 dana nakon petog, 

 7. Sedmo i poslednje obnavljanje – 60 dana nakon šestog. 

 1. Zaboravite multitasking

Istraživanja o učenju pokazuju da multitasking uopšte nije dobra metoda, jer zbog nje su studenti manje produktivni, manje fokusirani, odnosno pažnja im je podeljena, pa sve to rezultira lošijim ocenama. 

Studenti koji postižu najbolje rezultate na fakultetu su oni koji posvećeno i fokusirano rade samo jednu stvar. Ono što po svaku cenu treba izbegavati je gledanje u telefon dok učite, pa bi tako najbolje bilo da isključite notifikacije kako vas ne bi ometale. Ukoliko vas i dalje telefon privlači, možete to rešiti i tako što ćete ga ostaviti u drugoj sobi na aiplane modu. 

Kada je korišćenje računara u pitanju, uvek možete isključiti internet na njemu dok učite. A ukoliko vam je ipak neophodan internet za pretraživanje, isključite sve ostale tabove koji nisu povezani sa zadatkom i fokusirajte se na njega. Zatim je korisno i da se izlogujete sa svih profila koje imate na društvenim mrežama ili aplikacijama za razgovor.  

 1. Testirajte svoje znanje često

Da biste znali koliko uspešno ste savladali neko gradivo jako je važno da redovno proveravate razumevanje naučenog i testirate svoje znanje. Trudite se da nakon svake lekcije postavite sebi nekoliko ključnih pitanja, što će vam pomoći da se što bolje pripremite za usmeni ispit. Odgovore obavezno izgovarajte usmeno, jer to dodatno podstiče pamćenje informacija. 

Kada se pripremate za polaganje testa ili pisanog dela ispita, probajte, ukoliko je moguće, da pronađete testove online i to iz više izvora. Što više testova uradite, bićete spremniji i precizno ćete znati svoj nivo znanja, pa ukoliko je potrebno da neka pitanja dodatno prođete- imaćete vremena i za to. 

 1. Redovno pravite pauze i nagradite sebe nakon svakog bloka učenja

Pauze su jako važne za proces učenja, jer utiču pozitivno na produktivnost i poboljšavaju fokus. Da bi pauze imale smisla, treba ih praktikovati po jasno utvrđenom redu. Pa tako kraće pauze, od 5 do 10 minuta, treba praviti na svakih 40 minuta, dok duže pauze treba praviti nakon tri sata učenja. Tokom kraćih pauza izbegavajte gledanje u telefon i dopustite mozgu da se bar malo opusti.

Pre nego što krenete da učite, odredite čime ćete sebe nagraditi. Za svaku uspešno završenu lekciju smislite konkretnu nagradu i znajte da na taj način podstičete svoj mozak da bolje pamti. Nagrade mogu biti vrlo jednostavne – kratka šetnja, zdrava grickalica, pola sata joge, sviranje na muzičkom instrumentu ili plesanje uz omiljenu pesmu. 

Uz Mjob savete za učenje imaćete dovoljno slobodnog vremena 

Ukoliko krenete da primenjujete naše savete, jedan po jedan svake nedelje, ubrzo ćete shvatiti kako oni sasvim prirodno postaju deo vaše svakodnevne rutine spremanja ispita. Nakon nekog vremena, kada potpuno "uđete u štos", videćete da vam ostaje nekoliko sati tokom dana, koje možete iskoristiti na različite načine. 

Bilo da se odlučite za istovremeno studiranje i posao ili želite da se u slobodno vreme bavite učenjem dodatnih veština, važno je da iskoristite svaki slobodan trenutak za rad na sebi i napredovanje. Ako je tvoj izbor sticanje radnog iskustva na studentskim poslovima, onda obavezno pogledaj naše oglase za posao, jer tu možeš pronaći bogatu ponudu raznovrsnih poslova i praksi za mlade.

Datum izdavanja: 6. јун 2022.