Letnji sezonski poslovi – prilika da zaradite džeparac za more

Letnji sezonski poslovi – prilika da zaradite džeparac za more

Leto je idealan period godine da pronađete sezonski posao, koji će vam osim solidne zarade, autentičnih životnih iskustava i poznanstava doneti i mogućnost da se u septembru brčkate na nekoj plaži ispijajući koktele. No, za zasluženi odmor od škole, predavanja i ispita treba vredno raditi i zaraditi novac, a nema boljeg načina za to od pronalaženja letnjih sezonskih poslova, koji traju taman toliko da se ne umorite previše, da uklopite i odmor i vratite se svojim školskim ili studentskim obavezama odmorni i puni pozitivne energije.

Leto je idealan period godine da pronađete sezonski posao, koji će vam osim solidne zarade, autentičnih životnih iskustava i poznanstava doneti i mogućnost da se u septembru brčkate na nekoj plaži ispijajući koktele. No, za zasluženi odmor od škole, predavanja i ispita treba vredno raditi i zaraditi novac, a nema boljeg načina za to od pronalaženja letnjih sezonskih poslova, koji traju taman toliko da se ne umorite previše, da uklopite i odmor i vratite se svojim školskim ili studentskim obavezama odmorni i puni pozitivne energije.

U prošlom blogu smo pisali o tome šta sve možeš da radiš dok studiraš i pored ideja koje poslove možete raditi kao studenti; dali smo vam i vrlo praktične savete koje možete primeniti na uklapanje učeničkih i studentskih obaveza i dodatnog posla. Međutim, kada su sezonski poslovi u pitanju, situacija je na svu sreću drugačija, jer tokom leta uglavnom imate više vremena (ako ste položili sve ispite na vreme) što znači da možete raditi više, a time će i zarada biti još bolja. No, ako ipak i pored posla spremate i ispite, onda obavezno pročitajte naš tekst o studentskim poslovima i saznajte kako da sve uklopite.

Dobra stvar u vezi sa sezonskim poslovima je što ih ima puno, što možete da birate ono što vam se sviđa i uklopite sa svojim interesovanjima. Bilo da birate opciju 'uklopimo lepo i korisno' pa odete u neko turističko mesto da radite sezonske poslove i u međuvremenu se sunčate i kupate na reci, bazenu ili jezeru, ili birate da ostanete u svom rodnom gradu ili u gradu gde studirate i tu radite tokom leta, mogućnosti su brojne, a u nastavku vam predlažemo neke od opcija za brzu i laku zaradu.

Tri najčešća posla koje mladi rade tokom leta

Dugogodišnja praksa Mjob omladinske zadruge pokazala je da se ova tri posla najčešće nude od strane poslodavaca, ali i najviše traže od strane mladih tokom leta. Hajde da pogledamo top tri letnja sezonska posla.

1. Ugostiteljstvo u turističkim centrima

Letnji poslovi u kafićima, restoranima ili picerijama u turističkim centrima Srbije ili u recimo u našem glavnom gradu Beogradu, mogu da budu vrlo isplativi za studente. Statistike pokazuju da su konobari najtraženiji, pa je skoro nemoguće da će neko otići na Zlatibor, Kopaonik i sl. a da neće pronaći dobro plaćen posao tokom sezone.

Veliki broj studenata se upravo zbog toga odlučuje za odlazak u neki od turističkih centara Srbije, kako bi tamo radili, jer za relativno kratko vreme mogu da zarade dovoljno novca da plate deo školarine ili otputuju negde. Pored dnevnice, koju studenti dobijaju za smenu od nekoliko sati, ono što ih privlači je i bakšiš koji dobijaju, a koji često može da bude i duplo veći od dnevnice.

Bilo da radite kao konobari u plažnim barovima na beogradskoj Adi ili novosadskom Štrandu, ili birate da pomažete u kuhinji, važno je da znate da se novi kafići, restorani i barovi stalno otvaraju i da su im osim konobara i kuvara potrebi i šankeri, koktel, palačinka i pica majstori, bariste i drugo osoblje, pa je sigurno da će posla biti. Pored ovih, uvek su traženi i prodavci sladoleda, čiji je posao svakako lakši od pomenutih, ali i dalje vrlo tražen.

2. Pakovanje i deklarisanje robe, pomoćni prodavci u buticima – uvek velika potražnja novih radnika

Za one koji ne žele da se pomeraju iz dobro poznate sredine, već biraju da ostanu u svom rodnom gradu ili u gradu gde studiraju, jedna od opcija koja je uvek dostupna je deklarisanje i pakovanje robe različitih brendova, koje se obavlja u magacinima.

Ovakav tip posla se lako može pronaći preko naše omladinske zadruge, a sa samim poslodavcem se može razgovarati o dužini angažmana, da li će to iz letnjeg posla potencijalno prerasti u povremeno angažovanje i tokom ostatka godine. Ovo je takođe brz i efikasan način da rešite večiti studentski problem – hoću na more ili mi treba džeparac za more, a ne znam kako da ga zaradim.

Prednost ove vrsta posla je u tome što možete dogovoriti sa poslodavcem kada ćete dolaziti na posao, da li ćete raditi dnevne ili noćne smene, po koliko sati i sl. što može biti dobro za one koji tokom leta uče i spemaju se za septembarski rok. Takođe, na ovaj način možete kombinovati i dva sezonska posla, što će za vaš budžet u novoj studentskoj ili školskoj godini značiti mnogo.

Tokom leta su aktuelna letnja sniženja garderobe, cipela i sličnih proizvoda, pa su prodavnice u okviru fashion industrije stalno u potrazi za novim ljudima. Uvek je potreban dodatni par ruku, koji će pomagati da se deklariše roba, da se ona složi i izloži u izlozima i na policama, i da se stave zujalice. Pored toga pomoćni prodavci u butikuće raditi na kabinama za probu i pomagati kupcima davanjem informacija o proizvodima.

3. Podela flajera i promocije – aktuleno i traženo

Često viđamo mlade ljude na prometnim ulicama kako nam dele promotivne flajere nekog brenda ili prodavnice i na taj način ili zarađuju za letovanje ili dopunjuju budžet. Ovi poslovi su uvek vrlo traženi, jer ne zahtevaju veliki fizički napor, iako znaju povremeno da budu teški kada se stoji nekoliko sati na suncu tokom letnjih meseci. Zbog toga, kada vidite mladu osobu da vam ide u susret i nudi flajer, uzmite ga i sa osmehom se zahvalite, jer ste na taj način pomogli jednom studentu.

Pored deljenja flajera, među studentima su popularni i drugi vidovi promocije, poput kratkog razgovora i predstavljanja proizvoda ili usluga, ili drugih sličnih vidova prezentovanja. Ovi poslovi se mogu raditi u svim većim gradovima Srbije, svuda gde postoje poslodavci koji su u potrazi za promoterima.

Poslovi ovog tipa se obavljaju najčešće na ulici ili u stambenim zgradama, kada je deljenje flajera u pitanju, ili u samouslugama, tržnim centrima i supermarketima, kada je prezentacija proizvoda u pitanju. Takođe, promocije proizvoda se obavljaju i u kafićima i klubovima, pa se neke promocije mogu raditi i u noćnoj smeni.

Za većinu ovih poslova, posebno kada su direktna promocija i prodaja u pitanju, potrebne su odlično izražene i dobro uvežbane komunikacione veštine koje će mladima pomoći da predstave prednosti proizvoda i da budu ubedljivi u tome. Pored njih, ukoliko prezentacija proizvoda zahteva i neke druge veštine (poput sklapanja proizvoda, pokazivanja kako radi, koje perfomanse ima, poznavanje modernih tehnologija i sl.) sasvim je sigurno da će oni koji rade ove prezentacije biti bolje plaćeni u odnosu na one koji dele letke.

Lako do sezonskih poslova uz Mjob

Ukoliko ste nakon ovog teksta shvatili da želite da krenete u potragu za sezonskim poslom, obavezno proverite našu aktuelnu ponudu oglasa za posao i sigurni smo da ćete pronaći neki koji će odgovarati vašim potrebama.

Mjob, omladinska zadruga sa više od dvadeset godina iskustva u HR industriji, nudi širok spektar poslova za studente i sve mlade koji žele da rade i zarade tokom studiranja.

Smatramo da su sezonski i studentski poslovi odličan način za mlade da uđu na tržište rada i osete kako ono funkcioniše, što će im kasnije biti od koristi kada budu započinjali karijeru.

Za kraj, još jedna preporuka od nas, obavezno bacite pogled na još jedan koristan tekst o studentskim poslovima, koji pojašnjava da ovi poslovi povećavaju budžet i šansu za zaposlenje nakon studija. Želimo vam sreću prilikom pronalaska posla.

Datum izdavanja: 24. јун 2021.