Koja pitanja treba da postaviš na razgovoru za posao

Koja pitanja treba da postaviš na razgovoru za posao

Kada se pripremaš za razgovor za posao bitno je da razumeš kako taj intervju nije samo prilika da sebe predstaviš u najboljem svetlu poslodavcu. Osim toga, to je odlična prilika da i ti upoznaš poslodavca i u skladu sa informacijama koje dobiješ kroz razgovor doneseš informisanu odluku o tome da li želiš da radiš u određenoj kompaniji. Zapamti: nisi samo ti na testu, već je to slučaj i sa kompanijom.

Kada se pripremaš za razgovor za posao bitno je da razumeš kako taj intervju nije samo prilika da sebe predstaviš u najboljem svetlu poslodavcu. Osim toga, to je odlična prilika da i ti upoznaš poslodavca i u skladu sa informacijama koje dobiješ kroz razgovor doneseš informisanu odluku o tome da li želiš da radiš u određenoj kompaniji. Zapamti: nisi samo ti na testu, već je to slučaj i sa kompanijom.

A kako bi saznao što više o kompaniji treba da se unapred pripremiš i postaviš prava pitanja. Ta pitanja moraju biti u vezi sa poslom koji ćeš obavljati, ali i o tehničkim aspektima tvog angažovanja, kao i o tome kakve benefite kompanija nudi i na koji način podržava svoje zaposlene. Pitanja su važan deo ukupnog utiska koji ostavljaš na poslodavca i smatraju se neizostavnim delom dobrog nastupa na razgovoru za posao.

U nastavku ovog bloga pročitaj koja pitanja treba da postaviš kompaniji ako te pozovu na razgovor za posao.

„Imate li Vi sada neko pitanje za nas?“

Obično pred kraj razgovora za posao poslodavac ili regruter postavi ovo pitanje. Najlošiji odgovor kandidata je svakako „Ne, sve je jasno i nemam dodatnih pitanja“, jer ukazuje na to da nisi uopšte istražio kompaniju. Dodatno, nemoguće je da si dobio baš sve potrebne informacije tokom razgovora i da ne želiš još nešto da saznaš.

A ukoliko se nisi unapred pripremio za ovaj deo intervjua može ti u trenutku, zbog treme, biti teško da se setiš koja pitanja bi bilo dobro da postaviš, iako znaš da nešto treba pitati. Zato je važno sastaviti listu pitanja i dobro je naučiti pre nego što dođeš na razgovor.

Svako pokazivanje inicijative, postavljanje pitanja i proaktivnost se računaju kao odličan znak. Zato je važno da pokažeš poslodavcu kako sa tvoje strane postoji interesovanje i da želiš više da saznaš o njima.

U nastavku su naše smernice za sastavljanje liste potencijalnih pitanja. Ova lista može sadržati deo sa istim pitanja koja ćeš postaviti svim poslodavcima kod kojih ideš na razgovor, ali je možeš proširiti i pitanjima koju su specifično osmišljena za svakog poslodavca ponaosob. Smernice smo podelili na grupe kako bi se lakše snašao.

1. Sve ono što nije stavljeno u oglas za posao

Sada kada su te pozvali na razgovor za posao, vreme je da još jednom baciš pogled na tekst oglasa i iz njega izvučeš inspiraciju za postavljanje pitanja. Često se dešava da se u oglasima navode samo osnovne informacije, kao i očekivanja koja poslodavac ima od budućeg zaposlenog. Zato, sve ono što te zanima a odnosi se na sam posao možeš saznati kroz sledeća pitanja:

 • Da li praktikujete fleksibilno radno vreme i rad i kako on izgleda u Vašoj kompaniji?

 • Plata je navedena u rasponu od x do y, pa kako određujete koliko će ko dobiti? Koji su kriterijumi za to?

 • Pominjete privatno zdravstveno osiguranje, da li se ono odnosi i na moje ukućane?

 • Naveli ste da je moguć rad od kuće; koliko puta mesečno može da se tako radi?

2. Sve ono što je tebi lično važno

Postoje stvari koje su nama lično važne i oko kojih želimo da dobijemo podršku i u radnom kolektivu. Bilo da je reč o školovanju, jer neki od vas i studiraju i rade, ili o nekom hobiju, kako bi se i na tom polju napredovalo važno je dobiti razumevanje i podršku od kolega. S druge strane lično nam može biti važno i to na koji način kompanija pomaže nama da lakše i kvalitetnije obavimo posao. Zaključno, u ovu grupu pitanja možemo da uključimo i ona koja se odnose na ličnu edukaciju podržanu od strane poslodavca. Zato hajde da navedemo primere takvih pitanja.

 • Da li mogu da izostanem sa posla zbog ispita?

 • Da li bih mogao da izostanem sa posla zbog koncerta mog benda na kome ću ja svirati gitaru?

 • Da li bih mogao da koristim kompanijski laptop kada radim od kuće s obzirom na to da je remote pozicija?

 • Da li ulažete u poslovnu edukaciju i unapređenje veština zaposlenih?

 • Da li plaćate kotizacije za stručne konferencije?

3. Sve ono što bi moglo da predstavlja potencijalne crvene zastavice za tebe

Jako je važno već na početku da i ti i poslodavac znate šta je ono sa čim ste ok, a sa čim niste. Adresiraj sva važna pitanja, kako biste još u početnoj fazi potencijalne saradnje, isključili sve ono što ti može smetati. Na taj način štediš svoje i vreme poslodavca, jer ćete odmah znati šta može da utiče na donošenje odluke o zaposlenju. U nastavku su neka od pitanja koja obavezno treba da postaviš poslodavcu.

 • Kako bi izgledao jedan moj radni dan ili cela radna sedmica?

 • Da li bih mogao da prisustvujem sastancima kao početnik?

 • Koliko je čest prekovremeni rad?

 • Da li postoji mikromenadžment u kompaniji?

 • Koliko ranije moram da najavim odlazak na odmor i u kojim situacijama ne bih mogao da ga dobijem?

Budi pažljiv oko formulacije pitanja i pažljivo slušaj odgovore

Kao što i ti pažljivo slušaš pitanja i vodiš računa o formulaciji istih, kada ti ih potencijalni poslodavac uputi, važno je da se i ti na isti način odnosiš prema njemu. Dobre komunikacione veštine će ti mnogo pomoći u ovoj situaciji. Neka tvoja pitanja budu prezicno formulisana i nemoj upućivati kritiku poslodavcu.

Važno je da razumeš da si ti tu da bi saznao što više o njima i njihovoj kompanijskoj kulturi, a ne da bi ih menjao. Za to ćeš možda imati priliku kada se zaposliš, ali do tada je važno da se informišeš i doneseš odluku na osnovu odgovora budućeg poslodavca.

A kada smo već kod odgovora, njih pažljivo slušaj, posmatraj neverbalnu komunikaciju regrutera ili potencijalnog poslodavca, jer ti ona može otkriti mnogo toga. Takođe, obrati pažnju na to da li poslodavac daje jasan odgovor ili pokušava da izvrda. Čak su i univerzalni odgovori korisni, jer ti govore o tome da poslodavac možda ne želi odmah sve da otkrije.

Za kraj, želimo ti sreću na intervjuu za posao, da postaviš prava pitanja i dobiješ željene odgovore!

Datum izdavanja: 2. децембар 2022.