Kako provesti idealan studentski odmor sa malim budžetom

Kako provesti idealan studentski odmor sa malim budžetom

U letnjim mesecima, nakon završenih prijemnih ispita za brucoše i položenih ispita za starije studente, sve što jedan student želi je da se odmori od studentskih obaveza i napuni baterije na suncu. Međutim, između školarine, knjiga i ostalih studentskih obaveza koje opterećuju budžet, ne ostane mnogo novca za letovanje. I sada vam verovatno iznad glave stoji veliki znak pitanja i kroz nju prolazi pitanje - kako provesti idealan studentski odmor sa malim budžetom? Postoji nekoliko jednostavnih načina, koji će vam pomoći da dobro isplanirate troškove i odete na odmor ovog leta. Nastavite da čitate naš blog i saznajte više o njima.

U letnjim mesecima, nakon završenih prijemnih ispita za brucoše i položenih ispita za starije studente, sve što jedan student želi je da se odmori od studentskih obaveza i napuni baterije na suncu. Međutim, između školarine, knjiga i ostalih studentskih obaveza koje opterećuju budžet, ne ostane mnogo novca za letovanje. I sada vam verovatno iznad glave stoji veliki znak pitanja i kroz nju prolazi pitanje - kako provesti idealan studentski odmor sa malim budžetom? Postoji nekoliko jednostavnih načina, koji će vam pomoći da dobro isplanirate troškove i odete na odmor ovog leta. Nastavite da čitate naš blog i saznajte više o njima.

Ukoliko ste tokom godine uspeli da uklopite studiranje i posao, onda ste verovatno do sada uspeli da odvojili dovoljnu sumu novca za odmaranje na plaži. A ukoliko niste, onda tokom leta možete da radite neki letnji sezonski posao, jer su oni odlična prilika za zaradu džeparca za odlazak na odmor. Pored toga što ih možete uklopiti sa ostalim svojim obavezama, poput druženja sa prijateljima, sunčanja na bazenu i planiranja odmora, sezonski poslovi tokom leta su i odlična prilika da upoznate nove ljude.

I nakon što smo vam predložili ova dva načina zarade novca tokom studiranja, vreme je da pogledamo kako izgleda letovanje sa malim budžetom.

Faza planiranja

Ovo je najvažnija faza u kojoj se odlučujete za destinaciju, pretražujete najbolje ponude, gledate stanove na Airbnb-u ili Bookingu i okupljate ekipu prijatelja sa kojima ćete putovati. Svi znamo da je u društvu uvek lepše obilaziti nove destinacije, a pored toga je i jeftinije kada nekoliko studenata iznajmi stan i podeli troškove boravka. Pored podele troškova smeštaja, u skoro svim Airbnb stanovima postoji kuhinja, pa ćete napraviti odličan potez za svoj budžet ako budete sami spremali obroke. Šta vam još može biti korisno u ovoj fazi?

AirBnb i Couchsurfing treba da postanu vaši novi omiljeni sajtovi

Airbnb i Couchsurfing su dva omiljena sajta, na kojima milenijalci pronalaze povoljan smeštaj u gradovima širom sveta. Ove dve kompanije su potpuno promenile način na koji smo putovali, pa su tako stanovi postali glavna konkurencija hotelima, a s obzirom na činjenicu da ih ima sve više na tržištu, ceo stan je moguće zakupiti po ceni nižoj od hotelske sobe.

Couchsurfing, kao što mu i sam naziv kaže, znači da ćete prespavati u nečijem domu, na njihovom slobodnom krevetu, što je verovatno odličan način da se avanturisti upuste u još jedno novo iskustvo koje će ih obogatiti.

Potražite i rezervišite jeftine letove

Iako vam se čini da nije uvek lako pronaći jeftine letove do željene destinacije, to nije sasvim tačno. Ključ uspeha leži u tome da potražite letove ranije, stalno pratite akcije i dobro planirate rutu do svoje željene destinacije. Često za neke destinacije treba sačekati određeni period godine, kada je putovanje van sezone mnogo povoljnije i svakako isplativije. Takođe, bolje je bukirati let u toku nedelje, nego vikendom, jer su tada letovi skuplji; pored toga raniji letovi su jeftiniji, a veliki broj kompanija ima i last minute ponude.

Hosteli i kampovanje su nezaboravna iskustva za mlade

Prvu opciju nikako ne treba odbaciti, jer su hosteli iskustvo koje svaka mlada osoba treba jednom da oseti. Zajedništvo, druženje, upoznavanje mladih iz drugih država i kultura, sasvim sigurno će obogatiti vaše letovanje, a ko zna sa nekima od njih možete postati i prijatelji za ceo život. Osim što pojedini hosteli izgledaju lepše od hotela, jer imaju šarene i moderne enterijere, povoljna cena je ono što će vas privući. Delićete sobu sa prijateljima, ponekad i sa nekim novim ljudima i postaćete bogatiji za jedno novo iskustvo.

S druge strane, ukoliko ne planirate ove godine da putujete negde van naše zemlje, zašto ne biste probali da na nekoliko dana odete na kampovanje sa prijateljima i upoznate lepe i skrivene predele naše zemlje. Zamislte samo da se probudite pokraj jezera ili da noću posmatrate zvezde sa neke planine. Ovu avanturu ćete sigurno pamtiti dugo, a za nju vam nije potrebno mnogo – šator, dušek, par stolica, rešo i sl.

Faza putovanja

U ovoj fazi je važno da odlučite koji su vaši prioriteti na moru, planini ili u nekom od glavnih gradova sveta, koje obilazite tokom vašeg odmora. Pokušajte da postavite dnevni limit budžeta koji planirate da potrošite i držite se toga. Ako planirate da obilazite muzeje i druge kulturne institucije, obavezno kupite karte nekoliko dana unapred. Ukoliko postoji mogućnost kupovine višednevnih karata za prevoz u gradu i to nabavite, jer ćete na taj način uštedeti više nego vozeći se taksijem, Uberom ili nečim sličnim.

Ograničite broj odlazaka u restoran

Ako se već držite budžeta, onda bi bilo dobro da izračunate koliko se puta odlazak u restoran uklapa u njega i da li sebi možete da priuštite da jedete van smeštaja. Lokalnu kuhinju ne morate probati samo u restoranima, već i kupovinom na lokalnoj pijaci ili u manjoj prodavnici gde možete kupiti pregršt delikatesa. Na ovaj način ćete okusiti lokalne proizvode, ali nećete potrošiti novac na restorane sa suludim cenama.

Spakujte sve što vam je potrebno da ne biste trošili novac neplanirano

Potrudite se da se spakujete što preciznije, kako ne biste trošili novac na sitnice koje ste i sami mogli poneti. Takođe, ovo se odnosi i na garderobu, jer ne smete dozvoliti da vas iznenade vremenski uslovi, da od jednom padne kiša, a vi nemate patike, farmerke i tanju jaknu u svom koferu. Ako vam budžet ne uključuje određenu sumu novca za shopping, preskočite razgledanje prodavnica, jer ćete tako izbeći i iskušenje da potrošite novac neplanirano.

Skupljate uspomene i pečate u pasošu

Gde god odlučili da provedete ovo leto, mi vam želimo da se dobro odmorite, prikupite puno energije i pripremite se za izazove koji vas čekaju u novoj akademskoj godini. Uspomene koje budete prikupili u ovom periodu, kao i upoznavanje novih kultura i jezika, a posebno ljudi, mogu vam doneti neke nove prilike u akademskom i poslovnom smislu.

Mjob, kao omladinska zadruga sa više od dvadeset godina iskustva u radu sa mladima, vrlo dobro zna da je odmor svima potreban i da sa njega možemo doneti puno novih iskustava i motivaciju za započinjanje novih uspešnih projekata u našim životima. Bilo da vas zainteresuje novi strani jezik i poželite da ga naučite ili dobijete ideju za pokretanje svog posla - držite oči, uši i um otvorenim za nova iskustva, jer vas možda velika životna motivacija ili ideja čekaju na vašem sledećem putovanju.

Datum izdavanja: 10. август 2021.