Kako napisati CV koji će ZAISTA privući pažnju

Kako napisati CV koji će ZAISTA privući pažnju

Istraživanja su pokazala da zaposleni u ljudskim resursima, kada prave selekciju biografija u prvom krugu, zadržavaju se svega nekoliko sekundi na jednom CV-u. To znači da imate najviše 6 sekundi vremena, da ih oduševite i da im ponudite baš ono što njima treba.

Istraživanja su pokazala da zaposleni u ljudskim resursima, kada prave selekciju biografija u prvom krugu, zadržavaju se svega nekoliko sekundi na jednom CV-u. To znači da imate najviše 6 sekundi vremena, da ih oduševite i da im ponudite baš ono što njima treba.

To vam zvuči kao baš malo vremena i mislite da nije fer?

Provodite sate i sate, čak dane i dane u sređivanju svakog detalja u svojoj biografiji, kako biste sebe predstavili u najboljem svetlu i kako biste istakli ono najbolje što ste do tada radili.

I šta HR uradi?

Samo baci pogled na vaš CV i na osnovu toga odluči da li ste prošli dalje.

Možda vam se čini da situacija nije baš fer ili da je nemoguće ispuniti njihove zahteve i „zapasti im za oko“ za samo nekoliko sekundi ali… mi imamo rešenje za to.

Ne, nećemo vas lagati. Ne postoji brzo rešenje. Trebalo bi da zasučete rukave, stavite naočare (ako ih nosite), sednete ispred svog računara i glancate CV do poslednjeg malog detalja.

Jednom kada to uradite, verujte nam – vredeće. Ipak, posao iz vaših snova se ne dobija tako lako. Treba se malo potruditi.

Da li ste spremni? Svi odgovori na pitanja, koja stalno postavljate sebi i kolegama, su u ovom tekstu. Pet najboljih saveta koje ćete dobiti za pisanje CV-a.

1. Ciljajte pravo u metu

Po pravilu CV ne bi trebalo da zauzima više od jedne stranice teksta. Obično koristimo A4 format za ovu svrhu. Važno je da što bolje istaknete svoje iskustvo (bilo ono volontersko, u struci, van nje ili je u pitanju vaše obrazovanje, poznavanje jezika i određenih programa). Sve manje važne detalje zanemarite i ostavite ih za interjvu, koji će uslediti.

2. Napravite CV po svojoj meri

Iako, ne možemo reći da postoji jedinstveno pravilo koje objašnjava kako treba da izgleda jedna biografija, postoje određeni segmenti koje svakako treba uključiti u sadržaj a postoje i oni koje možete a ne morate staviti.

Obavezni segmenti:

  • Kontakt

  • Profil (ukratko o sebi i ciljevima)

  • Radno iskustvo

  • Veštine

  • Obrazovanje

Opciono možete staviti i ovo:

  • Sertifikati, stipendije i nagrade

  • Jezici

  • Lični projekti na koje ste ponosni

  • Volontersko iskustvo

Sam izgled CV-a treba da bude jednostavan, bez suvišnih boja i umetničkih fontova. Što jednostavnije, to će izgled više odisati profesionalnošću. Ipak, od ovog pravila postoji izuzetak ukoliko tražite posao u kreativnim industrijama. Tada je poželjno da pokažete u kom pravcu vaša mašta ide i koje veštine posedujete.

Na internetu možete skinuti niz primera ali bi najbolje bilo da sami napravite svoj templejt. Preporučujemo vam "Canvu", u kojoj se možete poigrati i kreirati vizuelno upečatljiv CV. Kretanje kroz ovaj sajt je lagano a elemente dodajete jednostavnim prevlačenjem preko ekrana, pa će kreiranje vašeg CV-a biti lagan i zabavan zadatak.

Važno je da između sekcija ostavite dovoljno prostora, kako bi se HR lagano kretao kroz vašu biografiju bez zamaranja i uz visok stepen čitljivosti. Izaberite 14-16 font za naslove i 12 za ostatak teksta.

3. Izbegnite greške

Možda mislite da nije važno ako permutujete nekoliko slova ili u brzini ne napišete baš svaku reč po pravilima koja nam daje pravopis, ali grešite. Zaposleni u ljudskim resursima i te kako obraćaju pažnju i vode računa o ovim stvarima. Kako njihov posao zahteva da dnevno pročitaju mnogo biografija, logično je da sa vremenom izoštre svoja čula i budu osetljivi na svaku slovnu i pravopisnu grešku.

Zato, proverite svaku rečenicu i pošaljite drugarici, drugu ili kolegama da i oni prođu kroz tekst još jednom. Ponekad, neko drugi uoči bolje grešku od nas samih.

Pored toga, kada stavljate svoj LinkedIn profil, blog ili sajt u sekciju za kontakt obavezno se potrudite da on bude interaktivan, odnosno da HR, ukoliko želi, može da klikne na njega i zaista ode na vaš profil. Dakle, proverite dobro sve linkove pre slanja.

Kada na kraju želite da sačuvate fajl sa svojom biografijom, važno je da u naziv stavite svoje ime i prezime, kako biste što više olakšali HR-u posao da ne zagubi vaš CV negde u gomili drugih. Obavezno sačuvajte CV u PDF formatu, jer će tako sva slova ostati na svom mestu, što nije uvek slučaj sa tekstom napisanom u Wordu.

4. Brojke su važne ali ne preterujte!

Možda vam ovo zvuči dosadno ali je istinito. Brojke na najbolji način mogu da pokažu vaša postignuća. Važno je naglasiti da su vaši rezultati merljivi i koliki napredak ste napravili u odnosu na početak rada na određenoj poziciji.

Kada objašnjavate da ste recimo povećali broj interakcija na nekoj Facebook stranici koju ste vodili, onda obavezno navedite u procentima koliko je to povećanje bilo i u kom vremenskom periodu. Dakle, 70% za šest meseci, zvuči odlično ali samo ako je zaista tako i bilo.

Sada dolazimo do drugog važnog pravila iz ovog segmenta. Da, brojke su odličan način da prikažete šta ste postigli ali držite se istine i nemojte preuveličavati. Istina je najvažnija jer je uglavnom sve moguće proveriti. Ovaj imperativ se odnosi na sve podatke u biografiji.

5. Istaknite ključne reči

Ukoliko postavljate CV na neki sajt ili učestvujete na virtuelnim sajmovima zapošljavanja, trebalo bi da obratite pažnju na ključne reči. One vam mogu pomoći da se vaša biografija što bolje istakne među gomilom drugih, tako što će algoritam izabrati baš vas.

No, to nije jedini razlog zašto određene reči treba istaći. Ako su dovoljno vidljive u samom tekstu biografije, onda će ih i HR lakše uočiti a to će vas sigurno odvesti u drugi krug konkursa.

Kako da znate koje reči treba istaći? Jednostavno, pogledajte oglas poslodavca, zatim svoj CV u delu gde objašnjavate svoje radno iskustvo i videćete ima li poklapanja. Ako ste sve uradili kako treba, onda samo boldujte ključne reči a ako se vaš tekst razlikuje od oglasa, potrudite se da ga što više prilagodite.

Kako napisati CV ako nemate radnog iskustva

Većinu saveta koje smo gore naveli možete primeniti i u ovom slučaju. Međutim, dodaćemo još nekoliko za vas koji prvi put pišete svoj CV.

Svako iskustvo je važno. Ne morate imati samo plaćeno iskustvo u biografiji da bi se smatralo relevantnim. Volontiranje na projektima tokom školovanja, učešće na seminarima i letnjim školama,  sve ovo je jako važno za nekog ko je na početku karijere.

Takođe, neformalno obrazovanje, edukacije u nevladinim organizacijama i slični programi mogu biti odličan dodatak vašoj biografiji. I na kraju, obavezno svoj CV dodatno učinite važnim tako što ćete uz njega
poslati preporuke
profesora ili ljudi sa kojima ste sarađivali na određenim projektima. Lepa reč od strane nadređenih i profesora uvek ostavlja dobar utisak.

Datum izdavanja: 22. јун 2020.