Kako da održiš produktivnost posle praznika

Kako da održiš produktivnost posle praznika

Kako praznično raspoloženje prolazi, tako na red dolaze obaveze, učenje, trening, posao. Uz sve to pred tobom su i očekivanja od nove godine, novi ciljevi i izazovi. Povratak u rutinu nakon praznika zato može da bude i te kako spor i izazovan.

Kako praznično raspoloženje prolazi, tako na red dolaze obaveze, učenje, trening, posao. Uz sve to pred tobom su i očekivanja od nove godine, novi ciljevi i izazovi. Povratak u rutinu nakon praznika zato može da bude i te kako spor i izazovan.

Potrebno to je da se vratiš svojim obavezama i održiš visok nivo produktivnosti nakon praznika? Ne brini, Mjob omladinska zadruga ti priskače u pomoć, uz nekoliko koraka sa kojima možeš da olakšaš ovaj period i zadržiš fokus na svojim ciljevima.

Planiranje je ključno

Napravi plan aktivnosti za prve dane nakon praznika. To može da uključuje raspored obaveza, planiranje vremena za učenje i rad na projektima. Postavljanje jasnih ciljeva pomaže ti da se fokusiraš i organizuješ.

Kada podeliš svoje vreme i odrediš prioritete, biće ti lakše da savladaš sve što je isplanirano bez pritiska.

Postepeno se vraćaj u rutinu

Nemoj od sebe odmah da očekuješ maksimalnu produktivnost prvog dana nakon praznika. Daj sebi vremena da se prilagodiš. Počni s manjim zadacima i postepeno povećavaj intenzitet svojih aktivnosti.

Ukoliko kreneš da radiš sve odjednom i odrediš preveliki broj obaveza, možeš sebi da napraviš bespotrebni pritisak. Bolji način je korak po korak, i ti ćeš se osećati produktivno kad vidiš da ti sve ide od ruke.

Održavaj zdrave navike

Praznici često podrazumevaju promenu rutine, a svi znamo da ne može uvek da se održi isti ritam. Ko bi odoleo prazničnoj trpezi i slobodnom vremenu za izlaske? Zato se vrati zdravim navikama što pre - dovoljno sna, pravilna ishrana i vežbanje.

Fizičko zdravlje ima direktnu povezanost sa produktivnošću. Verujemo da ćeš već posle jednog dana svoje rutine biti svoj na svome!

Razdvajanje vremena za odmor i rad

Bitno je da imaš balans između posla, obaveza, učenja i vremena za odmor. Postavljanje granica i vremena za opuštanje pomaže u održavanju dugoročne produktivnosti.

Zato u svoj plan ubaci i obavezno vreme za društvo, bioskop, seriju ili za otkrivanje novih interesovanja. To će biti dodatni podstrek kada znaš da posle truda dolazi i relaksacija.

Koristi tehnologiju pametno

Tehnologija može da bude odličan alat za povećanje produktivnosti, ali isto tako može da bude i distrakcija.

Postavi sebi granice korišćenja društvenih mreža i aplikacija koje mogu da ti odvrate pažnju. Instaliraj aplikaciju za ograničenje ili podesi koliko maksimalno vremena možeš da provedeš na telefonu.

Pronađi motivaciju

Definiši svoje motive i ciljeve. Razumevanje zašto nešto radiš može da ti pomogne da održiš motivaciju i fokus čak i nakon prazničnog perioda.

Na primer, ako si planirao/la da više putuješ ove godine, ili da kupiš novi telefon, napravi plan kako da zaradiš i koji poslovi su u skladu sa tvojim interesovanjima, a koje možeš da uklopiš u svoj raspored.

Pogledaj koji poslovi za mlade su trenutno traženi na našem sajtu.

Pomoć i podrška

Ne oklevaj da zatražiš pomoć ukoliko ti je potrebna, u bilo kom aspektu. Bilo da je u pitanju podrška od prijatelja, kolega ili mentorski savet, to može da bude od koristi za održavanje produktivnosti.

Podstrek i podsećanje na svoje sposobnosti uvek dobro dođu. Ali isto tako ne zaboravi da i ti onda pomogneš drugima, kada im je to potrebno!

Pauze su važne

Napravi pauze tokom radnog dana, jer su one bitne za obnovu energije i koncentracije. Možeš da koristiš tehniku Pomodoro (rad 25 minuta, pauza 5 minuta) ili da prilagodiš vreme pauze prema svojim potrebama.

Isprobaj nekoliko načina, dok ne vidiš koji ti najviše odgovara i ukladi pauze sa obimom učenja, posla ili obavezama.

Prilagođavanje

Prilagodi svoj plan rada u skladu sa svojim saznanjima. Na primer, ako ti je neki dan u nedelji prebukiran i imaš previše obaveza, prebaci jednu od njih za drugi dan kada si rasterećeniji/a.

Održavanje produktivnosti nakon praznika zahteva balansiranje između discipline i fleksibilnosti. Važno je da razumeš da je normalno da se prilagođavaš novim okolnostima i da nećeš odmah biti na maksimalnoj produktivnosti. Bitno je da svaki dan radiš na tome da budeš bolji/a nego prethodni.

Povratak u rutinu pogotovo nakon praznika može da bude izazovan, ali se seti da je to takođe prilika za nove početke i ostvarenje novih ciljeva. Iskoristi ovaj period za rast i napredak, i seti se da je put ka produktivnosti proces koji zahteva vreme i kontinuirani trud.

Nadamo se da će ti naši saveti pomoći.

Srećno!

Datum izdavanja: 5. јануар 2024.