5 stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora posla

5 stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora posla

Bilo da ste tek diplomirali i u potrazi ste za svojim prvim poslom ili već imate nekog profesionalnog iskustva, potraga za poslom ponekad može biti vrlo izazovna. Pored toga što sve svoje snage treba da usmerite na dobijanje posla, važno je i da se ne izgubite u velikoj ponudi poslova i dobrih, odnosno manje dobrih uslova.

Bilo da ste tek diplomirali i u potrazi ste za svojim prvim poslom ili već imate nekog profesionalnog iskustva, potraga za poslom ponekad može biti vrlo izazovna. Pored toga što sve svoje snage treba da usmerite na dobijanje posla, važno je i da se ne izgubite u velikoj ponudi poslova i dobrih, odnosno manje dobrih uslova.

Takođe, ukoliko neuspešno tražite posao već nekoliko meseci, dobro bi bilo da ne pristanete na najgoru ponudu, samo da biste se zaposlili, već da znate da prepoznate najbolju priliku u pravom trenutku. Zato je ovaj blog tu, da vam pomogne da donesete pravu odluku uz pomoć unapred promišljenih poteza. Evo 5 stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom izbora posla.

1. Radno vreme, prekovremeni rad i putovanje do posla

Jedan od najvažnijih faktora koji utiče na to da nas posao ispunjava ili da njime ne budemo zadovoljni je broj radnih sati koje svakodnevno provedemo na njemu. U slučajevima kada je zaposleni plaćen po satu i kada se svaki prekovremeni sat plaća u skladu sa zakonom, to nije problem.

Međutim, kada to nije slučaj, onda su u pitanju loši radni uslovi na koje niko ne treba da pristane. Niko ne želi da provodi sate i sate na poslu i radi iscrpljujući posao bez adekvatne kompenzacije za vreme provedeno tu i znanje koje ulaže. Za zaposlene koji imaju fiksnu mesečnu platu, jako je važno da obrate pažnju na ovaj segment ponude poslodavca.

Još jedna stvar koja jako utiče na donošenje odluke o prihvatanju određene ponude za posao je i udaljenost kompanije od mesta gde budući zaposleni stanuje. Ponovo je u pitanju vreme, kao glavni faktor uticaja na pozitivan ili negativan ishod. Pa tako ukoliko su vam potrebni sati da stignete i vratite se sa posla, možda to baš i nije najbolja opcije, jer ćete se često osećati umorno, a to će uticati i na vaš radni učinak.

2. Mogućnost napredovanja na poslu

Ovo je još jedno važno pitanje koje treba da postaviš na razgovoru za posao, a koje može da ti bude značajno za donošenje odluke o zaposlenju u konkretnoj kompaniji. Jako je važno da znaš ima li mesta napretku u okviru kompanije, jer će to odrediti koliko dugo ćeš dugo ostati tu.

Sasvim je u redu da mlada osoba bude u nekoj kompaniji određeno vreme, dok ne nauči osnove posla, a da zatim potraži bolje uslove za sebe u nekom novom kolektivu. Perspektiva za napredak je ono što zaposlene motiviše da dobro rade, ali i da ostanu u određenoj kompaniji dugi niz godina.

No, nisu važna samo unapređenja, dobre plate i sl. Pored toga treba se raspitati i o samoj kompaniji i budućim kolegama. O tome u nastavku.

3. Šta bivši i sadašnji zaposleni misle o kompaniji?

Da budemo sasvim otvoreni- postoje kompanije u kojima zaista niko ne bi želeo da radi, baš kao i šefovi sa kojima niko ne želi da radi. Baš zbog toga, pre nego što se odlučite za prihvatanje poslovne ponude u nekoj kompaniji, treba dobro da je istražite i saznate šta njihovi zaposleni misle o njima, kakva je organizaciona kultura u okviru kompanije, kojim vrednostima su posvećeni i kakve uslove za rad nude.

Bićete jako zadovoljni sobom, zato što ste sproveli ovo „malo istraživanje“, jer vam ono može uštedeti mnogo vremena. A šta je to što bi trebalo da istražite?

Pogledajte njihove profile na društvenim mrežama, posebno na LinkedIn-u.

Tu možete videti kako kompanija izgleda, gde ćete raditi i sa kim. Zatim istražite šta zaposleni pišu o njima na internetu. Proverite da li učestvuju u određenim društveno-odgovornim kampanjama. Na kraju, proverite i njihove finansijske izveštaje, kako biste znali koliko je zaista uspešna kompanija.

4. Plata, prednosti i beneficije

Da, plata je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor koji uzimamo u obzir kada odlučujemo da li ćemo prihvatiti određenu ponudu za posao. Na početku karijere treba imati realna očekivanja, pa je nemoguće da zarađujete isto kao neko na seniorskoj poziciji. Ipak, plata početnika treba da bude dovoljno stimulativna da on poželi da duže ostane na nekom poslu i da na njemu napreduje.

Ako plata već nije mnogo visoka onda su tu određene prednosti, koje treba da postoje, kako bi kompanija zadržala mlade ljude. To mogu biti fleksibilni radni sati, koji se prilagođavaju obavezama studenata, na primer. Takođe, oni u samoj kompaniji mogu da dobiju povoljne radne uslove, koji podrazumevaju zdravu ishranu ili neograničen broj slatkiša i grickalica, za one koji ne vole smutije.

Što se benefita tiče, oni mogu da podrazumevaju posebne popuste, zatim specijalizovane kartice za odlazak u teretanu i sl. A pored toga, zaposlene će jako obradovati i ako budu imali privatno zdravstveno osiguranje i mogućnost da se njihovi ukućani takođe leče u privatnim zdravstvenim ustanovama.

5. Edukacije, konferencije i treninzi

Edukacije i treninzi su posebno važni za mlade koji su na početku karijere, jer će tako uz dodatno učenje podići nivo svog znanja. Ukoliko na pitanje o edukacijama poslodavac odgovori pozitivno, odnosno želi da ulaže u vaš napredak, onda tu kompaniju treba da uzmete u obzir.

Želja poslodavca da ulaže u znanje i veštine, ljudi koji rade u njegovoj kompaniji, vam pokazuje da oni ulažu u svoje zaposlene, ali posredno i u svoju budućnost, jer smatraju da je učenje proces koji traje celog života.

Konferencije, osim što imaju edukativni karakter, važne su i za networking, pa na njima možete upoznati važne ljude iz industrije. U kontaktu sa stručnjacima iz oblasti kojom se bavite, ali i sa kolegama iz drugih kompanija, možete sklopiti neka važna poznanstva i pregovarati o budućoj saradnji.

Na putu do posla iz snova, Mjob može biti tvoja početna stanica

Kako biste stigli do posla iz snova, potrebno je da preskočite nekoliko stepenika, učite mnogo, ali i znate šta stvarno želite.

Kada imaš malo iskustva u poslu, važno je pre svega da dobro napišeš CV, što je prvi stepenik. Zatim da imaš dobar nastup na razgovoru za posao, što je drugi stepenik. Poslednji stepenik je da dobro znate šta želite od kompanije koja će postati vaš poslodavac. U tome vam pomažu saveti iz ovog bloga, tako da se nadamo da ćete nakon čitanja naših tekstova lako i brzo pronaći posao.

Ako mislite da ste spremni za neki od prvih poslova u vašoj karijeri, obavezno proverite ponudu poslova na našem sajtu, jer se možda među njima krije jedan baš po vašoj meri.

Datum izdavanja: 23. децембар 2022.