5 predloga kako da produktivno iskoristite leto

5 predloga kako da produktivno iskoristite leto

Leto je ovo godine poranilo, bar što se tiče temperatura i sigurni smo da već planirate kako ćete ga provesti. Nakon dva naporna semestra, velikog broja predavanja, vežbi, seminarskih radova i danonoćnog učenja- konačno je vreme za zasluženi odmor. Naravno, čim se završe ispiti u junskom roku.

Leto je ovo godine poranilo, bar što se tiče temperatura i sigurni smo da već planirate kako ćete ga provesti. Nakon dva naporna semestra, velikog broja predavanja, vežbi, seminarskih radova i danonoćnog učenja- konačno je vreme za zasluženi odmor. Naravno, čim se završe ispiti u junskom roku.

Da li ste razmišljali o tome kako ćete provesti ovaj period bez fiksnih studentskih obaveza? Izbora je mnogo. Svakako jedan deo leta treba da odvojite za putovanje i skupljanje novih pečata u vašem pasošu. Počnite tako što ćete osmisliti idealan studentski odmor sa malim budžetom. Ostatak leta možete provesti u radu na sebi i učenju novih veština koje mogu biti korisne i za kasniju karijeru. Ali to nije sve, zašto ne biste već sada počeli da razmišljate o studentskim poslovima ili stažiranju?

Bez obzira na to kako odlučite da provedete leto, imajte na umu da je ovo idealan period da probate neke aktivnosti za koje tokom godine nemate vremena. Istražite nove mogućnosti, a ukoliko nemate dovoljno inspiracije mi smo vam pripremili 5 predloga kako da produktivno iskoristite leto.

1. Naučite novu veštinu koju ćete upisati u CV

Ako ste tokom školske godine govorili da nemate vremena, sada to ne može biti izgovor. Dva meseca je sasvim dovoljan period da savladate makar deo određenih korisnih veština. Bilo da želite da obnovite znanje jezika (letnji intenzivni kursevi su odličan način) ili vas interesuju veb-sajt dizajn, digitalni marketing, kodiranje- leto može biti odličan period za početak učenja ovih veština.

Svakako da neke od njih ne možete savladati u potpunosti tokom leta, ali makar započnite njihovo učenje i onda kako dublje budete ulazili u suštinu materije, sigurni smo da ćete se još više zainteresovati i pronaći vreme za dalje učenje i kada počne nova školska godina.

A kada ih potpuno savladate, stavite ih u vašu radnu biografiju. Ukoliko vam je potreban savet kako da napišete CV koji će zaista privući pažnju, bacite pogled na naš blog.

2. Posvetite se starim hobijima ili probajte neki novi

Leto je odličan period godine da se posvetite istraživanju vaših interesovanja ili da probudite vašu kreativnost. Sve ovo možete ukoliko se upišete u različite letnje škole ili na kurseve.

Pa tako, ako vas interesuje moda, možda je vreme da naučite da šijete. Ukoliko volite da pravite lepe fotografije, upisivanjem kursa iz ove oblasti, možete naučiti kako da još bolje podesite kadar ili svetlo. Časovi slikanja takođe mogu biti odličan izbor za vas, kako biste dodatno razvili svoju kreativnost. Ukoliko odavno niste uzeli u ruke svoj omiljeni instrument, možda je baš ovo leto idealno da se podsetite starih nota i akorda.

Ne treba zaboraviti ni sport, pa ako ste oduvek želeli da probate jedrenje na dasci, evo toplog vremena da se ostvarite i u tome. Pored sporta, treba misliti i na veštine koje mogu biti korisne za čitavu zajednicu, ali i pojedinca. U tom smislu, pohađanje kursa prve pomoći i samoodbrane može biti odličan način da postanete koristan član društva.

3. Potražite priliku za sebe i stažirajte tokom leta

Letnje prakse su odličan način da sve ono što ste učili tokom godine primenite u praksi. Ovo je prilika za vaše prvo profesionalno iskustvo i obavezno je iskoristite. Otvorite oči širom, načuljite uši i upijajte sve ono što vam mentori govore.

Možda ćete na ovaj način shvatiti da još više volite svoju buduću profesiju, a može da se desi i da, na vreme, shvatite da ipak želite nešto drugo. Bez obzira na ishod, letnje prakse su najvrednije iskustvo koje ćete dobiti tokom studentskog perioda života.

Čak iako nisu uvek plaćene prakse, ovo je neprocenjivo iskustvo, jer kroz njega učite o industriji u kojoj želite da radite i stičete praktično znanje. A zašto je važno ići na praksu tokom studiranja? Mjob ima odgovor na ovo važno pitanje.

4. Zaradite za letovanje radeći letnje studentske poslove

Studentski poslovi su odličan način da zaradite džeparac tokom cele godine. Leti je šansa da dobijete dobro plaćen posao još veća, jer je uvek potrebna još jedna ruka više u kuhinji, butiku ili kafiću.

Radeći kao pomoćni radnik u kuhinji ili kao konobar, pomoćni radnik u butiku nekog poznatog brenda, ali i kao prodavac sladoleda- sve su ovo mogućnosti da zaradite novac tokom leta.

Letnji sezonski poslovi su odlična prilika da steknete radne navike, naučite kako da upravljate obavezama i uz sve to zaradite novac kojim ćete sebi kupiti nešto što jako želite. Bilo da ćete novac uložiti u kurs jezika, odlazak na putovanje ili kupovinu novog laptopa- bićete ponosni na svoju prvu kapitalnu investiciju, jer ste je vi zaradili.

5. Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje i naučite da prepoznate potencijalne izazove

Poslednje dve godine su bile vrlo izazovne za sve nas. Pandemija i sve što je išlo uz nju, uticali su na mentalno zdravlje svih stanovnika planete. Brojne novine u studentskom životu (online predavanja i nemogućnost ostvarivanja kontakta uživo sa kolegama i profesorima) donele su mnogo izazovnih trenutaka mladima. Zato je vreme da dobro razmislite i o ovome.

Konačno imate vremena da se posvetite sebi, nakon danonoćnog učenja, koje može biti uzrok dobro poznatog „burn out“ sindroma. Neka ovo bude leto u kome ćete naučiti kako da meditirate i na taj način u svoj život uneti novu, korisnu metodu umirivanja uma. Ako vam zvuči primamljivo da u potpunosti ispraznite svoj um, od misli koje se svakodnevno roje, onda je meditacija sledeće što bi trebalo da naučite.

Pored meditacije, ukoliko osećate da je previše izazova i pritiska oko vas, trebalo bi da posetite psihologa ili terapeuta, koji će vam objasniti kako na vreme da prepoznate potencijalne izazove po svoje mentalno zdravlje.

Mjob vam želi da provedete nezaboravno leto

Nadamo se da su vam naši predlozi o tome kako da produktivno provedete leto bili od pomoći i da ćete neke od njih iskoristiti. Ako je vaš izbor da više odmarate, a manje radite- želimo vam da provedete nezaboravno leto. Ukoliko se, ipak, odlučite da potražite letnji posao, obavezno pogledajte našu ponudu, jer se ona svakodnevno sve više uvećava. Puno je prilika pred vama i potrebno je da ih prepoznate i iskoristite. Mi smo tu da vam ponudimo neke od njih i navijamo za vas da se pokažete u najboljem svetlu na nekom od vaših prvih poslova.

Datum izdavanja: 19. јул 2022.