5 Part-time poslova idealnih za letnji period

5 Part-time poslova idealnih za letnji period

Leto je pravo vreme za pronalaženje dodatnih poslova koji će ti omogućiti da zaradiš, stekneš radno iskustvo i stekneš nove veštine.

Leto je pravo vreme za pronalaženje dodatnih poslova koji će ti omogućiti da zaradiš, stekneš radno iskustvo i stekneš nove veštine.

Tokom leta nema predavanja, tako da je ovo sjajan trenutak da se baciš u akciju!

Ukoliko želiš da iskoristiš svoje slobodno vreme na produktivan način, ali i da ujedno zaradiš džeparac za predstojeće letovanje ili školarinu, postoji mnogo opcija za part-time poslove koji su pogodni za letnje dane.


Naša Mjob omladinska zadruga jedna je od onih koji nude veliki broj poslova za studente, pa baci pogled i pronađi nešto po svom ukusu.

Nastavi sa čitanjem i saznaj koji su to najčešći poslovi koje možeš obavljati tokom letnjeg perioda, njihove prednosti, šta možeš da naučiš i koje veštine su potrebne, kao i okvirne informacije o plaćenosti ovih poslova.

#1 Pomoćni prodavac i asistent u butiku - uvežbaj prodajne sposobnosti

Pomoćni prodavac i asistent u butiku idealan je letnji posao sve za one koji su zainteresovani za modu i žele da steknu iskustvo u prodaji. Ova pozicija obuhvata organizaciju robe, usluživanje kupaca i održavanje prodajnog prostora.


Prednost rada u prodaji u butiku je mogućnost da budeš u toku sa najnovijim modnim trendovima, posebno ako se radi o nekim većim brendovima koji prate modne tokove.

Ujedno ćeš razviti komunikacijske veštine i steći iskustvo u radu u maloprodaji. Bilo bi idealno ukoliko već imaš koliko-toliko razvijene veštine komunikacije, ali će za početak biti sasvim dovoljna tvoja ljubaznost, želja za učenjem u radu sa ljudima i sposobnost da se brzo prilagodiš novim situacijama. Plaćanje za ovu vrstu posla je obično na nivou minimalne zarade, ali može varirati u zavisnosti od butika i tvog iskustva.

Ono što se posebno ističe kao prednost rada u buticima jeste što možeš birati koliko sati rada želiš, tako da ćeš sasvim pristojno zaraditi i to bez puno umaranja. Cena rada po satu je najčešće između 250 i 300 dinara, a možeš napraviti svoju računicu i odabrati broj sati koji ti odgovara kako bi mogao/la fino da zaradiš.

#2 Pomoćni radnik u kafiću/restoranu - budi budući šef kuhinje ili čuveni koktel-majstor

Ukoliko već nisi otišao/la da radiš u neku od susednih zemalja, pogledaj i ponudu poslova u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Zaduženja pomoćnog radnika u kafiću i restoranu najčešće su posluživanje hrane i pića, pripremanje stolova, čišćenje i podrška osoblju. Naučićeš različite ugostiteljske veštine u zavisnosti od toga da li si pomoćni radnik za šankom, kao konobar ili u kuhinji.


U kuhinji možeš da vidiš male tajne velikih majstora za pripremu hrane na delu i da naučiš korake za pripremu egzotičnih jela.

Sa druge strane, pomažući u šanku stičeš priliku da se izveštiš kao budući koktel-majstor, što je veoma cenjeno i plaćeno zanimanje u ugostiteljstvu.

Bilo da si u šanku, kao konobar ili u kuhinji, ono na šta moraš da budeš pripremljen jesu izuzetna dinamika posla, pritisak i gužva, posebno kada se radi o većim i popularnijim lokalima u gradu.

Takođe, očekuj da ćeš čak i kao pomoćni radnik moći odlično da zaradiš, s obzirom da plaćanje obično uključuje satnicu plus napojnice, što može rezultirati pristojnim prihodom, posebno tokom turističke sezone.

Satnice se kreću od 300-400 dinara, ali se u velikom broju slučajeva dogovor oko plaćanja postiže na licu mesta, nakon što sa menadžerom utvrdiš sve pojedinosti oko toga koliko ćeš i šta raditi.

#3 Promocije - komunikacione i prezentacione veštine

Poslovi promocije su česti tokom letnjeg perioda, kada se organizuju različiti događaji, festivali i koncerti. Kao promoteru/ki, tvoja zaduženja jesu deljenje flajera, predstavljanje proizvoda ili usluga i interakcija sa potencijalnim kupcima.

Prednosti rada u promocijama su prilika da budeš deo uzbudljivih događaja i upoznaš mnogo novih ljudi. Kroz ovaj posao ćeš savladati veštine prodaje, prezentacije i uspostavljanja kontakta sa klijentima, što deluje više nego pozitivno na tvoje buduće profilisanje u svetu prodaje i marketinga.


Potrebne su dobre komunikacijske veštine, visok nivo samopouzdanja i energija da se privuče pažnja i zainteresuju potencijalni kupci.

Promocije su najčešće odlično plaćene, između 300 i 400 dinara po satu i jedna od glavnih prednosti jeste što se radi po nekoliko dana u sklopu trajanja određenog događaja. Za manje vremena ćeš zaraditi isto para kao da si radio/la više vremena na nekom drugom poslu.

#4 Pomoćni radnik u magacinu - brza zarada

Ova pozicija obuhvata prijem, skladištenje, sortiranje i pakovanje robe, kao i održavanje urednosti magacina. Prednosti rada u magacinu uključuju mogućnost sticanja iskustva u logistici i upravljanju zalihama, kao i razvoj veština timskog rada i efikasnog upravljanja vremenom.

Budi svestan da ćeš kao radnik u magacinu često imati fizičke zadatke, zbog čega ovaj posao najčešće biraju momci.


Sa druge strane, iako je u pitanju teži fizički posao koji možda i nije savršen za vruće letnje dane, imaš priliku da za samo 15 radnih dana zaradiš dovoljno novca, koji će ti recimo pokriti troškove tokom predstojećeg letovanja.

Pomoćni radnici u magacinu dobijaju od 400 do 500 dinara po radnom satu, što je više nego isplativo za nekoga ko za kratak period želi ostvariti pristojnu zaradu.

#5 Asistent u kancelariji - idealno za buduće korporativno iskustvo

Ukoliko bi voleo/la da radiš u kancelariji i da svoju karijeru razvijaš u korporativnom svetu, posao asistenta u kancelariji na part-time poziciji tokom leta je prava prilika.

Ova pozicija uključuje pružanje podrške u svakodnevnim poslovnim zadacima kao što su prikupljanje i unos podataka, organizacija dokumenata, priprema sastanaka i odgovaranje na mailove. Ovi zadaci omogući će ti  da stekneš sliku o procesima rada velikih kompanija.


Za ovu vrstu posla potrebno je dobro poznavanje računara, veštine rada sa programima u sklopu Microsoft Office paketa, dobre organizacione sposobnosti i pažnja usmerena na detalje.

Plaćanje za posao asistenta u kancelariji je najčešće od 250 do 350 dinara po satu, u zavisnosti od kompleksnosti posla i tvog iskustva.

Međutim, ukoliko se odlučiš za ovaj tip posla, verujemo da ti novac nije jedini cilj, već želja za sticanjem znanja u radu velikih kompanija, kao i dobra referenca u CV-u, sjajan korak za početak karijere, kao i mogućnost ostanka i napredovanja u toj kompaniji.

Nadamo se da smo dali dovoljno ideja za vredne letnje dane. Kreni u potragu za poslom, stekni radnu etiku i zaradi!

Datum izdavanja: 25. јул 2023.